Att resa och samtidigt passa på att åtgärda olika skador har blivit allt vanligare. Tycker man att det är dyrt med behandling av olika skador, eller operationer kanske man lockas av att skaffa sig den medicinska behandlingen någon annanstans. De flesta medicinska vården är billigare österut, här tänker vi på något baltiskt land eller i Polen, Ungern, Ryssland, Litauen, Lettland etc. just nu är det ju inte särskilt rekommenderbart att resa till varken Ryssland eller Polen med tanke på det krig som vi ser rasar i Ukraina.
Det är lite billigare att få den medicinska vård som man behöver i Sverige om det är så att din arbetsgivare har kopplat någon vårdgivare för sina anställda. Det finns ju flera vårdgivare som ger företagsvård för alla anställda. Dessutom har du ju alltid möjlighet till frikort om det är så att du har någon skada som du behöver åtgärda och få vård för.
Skada i hälsporre vanligast
Det är många som får problem med hälsporren. De flesta tänker på ridning och hästar när man pratar om hälsporrar. Du vet den där smärtsamma sporren som man fäster på ridstövlarna för att få hästen att galoppera eller skynda på den stackars hästen. Hur kan man komma på något så ondskefullt? Numera är det ju inte tillåtet på hästtävlingar. Som tur är. Men hälsporre som skada är egentligen precis på samma ställe på foten som man annars placerar hälsporren på ridstövlarna.
Många som arbetar stående får ont i sin hälsporre, mest för att de kanske har fel skor på sig. Arbetar man stående eller går mycket i jobbet är det mycket viktigt att bära riktigt bra skor. Har dina arbetsskor nötts ner? Då kan det verkligen vara dags att köpa nya. Ska man skydda fötterna och benen är skor med riktigt bra stötdämpning mycket viktigt. Men även om man bär fotriktiga skor kan man drabbas av hälsporre, och det är om man har fötter med onormalt höga eller låga fotvalv. Och det är ju inte så mycket man kan göra åt det, mer än att träna på rätt sätt för att motverka skador på hälsporren.
Lite övervikt ger även risker
Har man bara lite övervikt och arbetar mycket stående eller gående, så riskerar man också skador på hälsporren. Det är lite känsligt att prata om övervikt då det ger många negativa känslor av skuld och skam, men vet man med sig själv att så är fallet är en viktnedgång ett mycket effektivt sätt att komma till rätta med skador på hälsporre.
Vad du själv kan göra
Efter hälsporren är sammanbunden med musklerna under foten är det egentligen där som de flesta åtgärder kan sättas in. Vad du bör göra är beroende på hur stor skada du har. Har du riktigt stor skada på hälsporren bör du uppsöka läkare. Du kan då bli remitterad till någon vårdgivare som är specialiserad på skador på hälsporren. Det finns några olika behandlingar:
- stötvågsbehandling – en stötvågsbehandling innebär att du får ett större genomflöde i cellerna i foten, du får ökad cellmetabolisk cewlldelning och proteinet ökas i cellerna, skulle du ha kalkbildning i senvävnaden så hjälper det med en stötvågsbehandling
- medicinsk laserbehandling – en laserbehandling överför energi till cellerna i foten, det ger en inflammationshämmande effekt, smärtlindring och minskad svullnad. Det påskyndar läkningen när celldelningen ökar.
- stretchning – en enkel stretchning hjälper om skadan i hälsporren inte är så allvarlig. Då är det viktigt att du stretchar hela benet; vaden och foten. En rätt stretchning ger en omedelbar smärtlindring, och ökar blodgenomflödet i fotleden. Det böär göras 1-3 gånger/dag. Men denna rekommendation bör du få från en expert på skador på hälsporrar.
- tejpning – en tejpning som en specialist på hälsporrar gör innebär att han, eller hon tejpar din fot på rätt sätt. Den tar du ju bort när du ska duscha, men det är bra att behålla tejpen på under natten. När du väl har lärt dig hur du ska tejpa, kan du ju göra det själv när du har fått koll på den.
Lycka till med återhämtningen från din hälsporreskada!